Caravan trekker kopen, waar moet je op letten?

Wat is nu een goede caravantrekker? Dat vragen veel kampeerders zich bij de aanschaf van een nieuwe auto regelmatig af. Je wilt immers ook op vakantie met de caravan comfortabel kunnen rijden. Zoals gewoonlijk bij dit soort vragen is er geen eenduidig antwoord op. Wel hebben we een aantal tips die je bij jouw zoektocht naar een caravantrekker kunnen helpen.

 

Hybride of elektrische auto als caravantrekker

Er zijn behoorlijk wat hybride-auto’s met en zonder stekker (plug-in) die een caravan mogen trekken. Qua milieubelasting maakt een hybride met caravan weinig verschil omdat je met een caravan achter je auto snel door de accu heen bent. Maar vooral bij het optrekken en heuvel op merk je dat een hybride een fijne caravantrekker kan zijn omdat de elektromotor dan extra ondersteuning geeft.

Eigenlijk, en dat is voor veel mensen nog  niet te geloven, zijn elektrische auto’s met voldoende trekkracht de perfecte caravantrekker. Door het hoge gewicht van de accu’s zijn de auto’s zwaar en is rijden heel plezierig omdat ook optrekken, inhalen en heuvel op heel soepel gaat. Enige grote nadelen zijn dat de actieradius door een caravan of vouwwagen wordt gehalveerd en dat de prijzen van elektrische trekauto’s nog erg hoog zijn.

Maximaal trekgewicht

Het maximale trekgewicht van een auto wordt altijd op het kentekenbewijs vermeld en is ook op te vragen bij het RDW. Het is belangrijk dat deze hoger is dan de technische maximale massa van de caravan. Deze maximale massa staat vaak op de disselplaat van je caravan vermeld.

Lees ook:  15 hippe buitenkleden om je tuin of tent te pimpen!

Trekkracht, koppel, Nm, cc, Kw of pk?

Naast het trekgewicht is ook de trekkracht van belang voor een goede caravantrekker. Een hoog trekgewicht wil namelijk niet per definitie zeggen dat het ook fijn rijden is met dat gewicht achter je auto. Trekkracht is daar een betere voorspeller van.

Vroeger keken caravanbezitters voor hun caravantrekker vooral naar de cilinderinhoud en pk’s. Door de komst van steeds betere benzinemotoren met turbo is het nu beter om naar de zogenaamde koppel te kijken en het toerental waarbij dat bereikt wordt. Dit is het vermogen van de auto. Dit wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm) bij een bepaald toerental.  Bijvoorbeeld 195 Nm bij 1500 toeren.  Je wil een zo hoog mogelijke Nm met zo laag mogelijke toeren bij een trekgewicht dat hoger is dan jouw caravan. Ook de Nm’s worden op de meeste auto vergelijkingswebsites tegenwoordig getoond.