Caravans winnen aan populariteit in Nederland

Zie je weer steeds vaker caravans op de weg? Dat kan kloppen! Caravans winnen in Nederland namelijk weer aan populariteit. Zijn campers dan minder geliefd? Zeker niet. Uit cijfers blijkt dat ook het aantal verkochte campers is gestegen tot een recordhoogte van 170.625, ruim 10.000 exemplaren meer dan vorig jaar en een verdubbeling in vergelijking met 2012.

 

De BOVAG, Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en RDC zetten de cijfers voor de eerste drie kwartalen van 2022 op een rijtje. Daaruit blijkt dat in Nederland op dit moment bijna 600.000 caravans en campers staan geregistreerd. Een unicum, volgens de BOVAG, KCI en RDC.

Verkoop campers

Dat 2021 een fantastisch jaar voor kampeermiddelen was, is bekend. De eerste drie kwartalen van 2022 laten een daling van 29,8 procent zien ten opzichte van dat recordjaar. Tot en met september verlieten 1.955 nieuwe kampeerauto’s de showroom. Die daling komt onder meer over de leveringsproblemen waar we al eerder over berichtten. Gebruikte campers vonden ook gretig aftrek. De kampeerbranche verkocht 13.359 occasions. Dat zijn er 105 minder dan vorig jaar, maar een verdubbeling van vijf jaar geleden en een verdrievoudiging van tien jaar geleden.

Corona en kamperen

Campers en caravans zijn in Nederland niet aan te slepen sinds de coronatijd en dat geldt ook voor andere kampeermiddelen. Dat ziet ook Rolf Reinders, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven. Sinds de uitbraak van de pandemie zien we een grote interesse in kampeervakanties. Vliegreizen waren lange tijd maar beperkt mogelijk en vakantiegangers waren – en zijn nog steeds – op zoek naar manieren om in een eigen ‘bubbel’ op reis te kunnen.” En KCI-voorzitter Leo Diepemaat noemt kamperen hot. “Van tent tot luxe camper, met of zonder eigen sanitair: de kampeerproducten voorzien in een grote behoefte. Iedereen lijkt het kamperen te hebben (her)ontdekt en we zien ook weer steeds meer gezinnen met jonge kinderen die kiezen voor een eigen caravan, camper of vouwwagen.”

 

Bron: Camping Trend

Website: https://www.campingtrend.nl/nieuws/caravans-winnen-aan-populariteit/