Caravan schoonmaken: hoe maak ik mijn caravan schoon?

Een schone caravan is niet alleen heel mooi, maar ook heel belangrijk! Vuil kan je caravan namelijk lelijk aantasten. Zorg dat je caravan schoon de stalling in en uitgaat, maar houd hem ook goed schoon tijdens het kampeerseizoen zelf. In dit blog lees je hoe jij je caravan het beste schoon kunt maken.

Wat heb je nodig?

Om je caravan goed te wassen, is het belangrijk dat je de juiste producten gebruikt:

  • Caravan Shampoo en wax
  • Een wasborstel

Met een speciale caravanshampoo haal je eenvoudig al het vuil van je caravan. Wil je jouw caravan ook direct beschermen? Kies dan voor een reiniger & wax. Dit is een poetsmiddel dat in één behandeling de caravan reinigt en in de was zet. Een wasborstel is een handig hulpmiddel voor het wassen van je caravan. De wasborstel heeft een lengte van maximaal 2.5 meter waardoor je ook bovenaan de caravan goed schoon kunt maken. Ook is hij aan te sluiten op Gardena aansluitingen. Super handig!

Nu je weet welke producten je nodig hebt, willen we je ook een aantal tips geven over het schoonmaken van je caravan.

 

  • Tip 1: Was de caravan per deel
  • Tip 2: Niet in de volle zon
  • Tip 3: Was altijd van onder naar boven
  • Tip 4: Pas op met het gebruik van een hogedrukspuit
  • Tip 5: Spoel de ramen goed af voordat je begint met wassen
  • Tip 6: Ga voor het wassen van het dak niet op het dak staan
  • Tip 7: Verwijder zwarte strepen met een speciale reiniger
  • Tip 8: Ga niet door de wasstraat

Tip 1: Was de caravan per deel

Het spreekt voor zich dat je caravan onderweg en op de camping vies kan worden. Stof, zand, regen en een bosrijke omgeving zijn vaak de grootste boosdoeners. Als je begint met schoonmaken, was dan één kant tegelijk. Op deze manier voorkom je dat het reinigingsmiddel dat je gebruikt indroogt. Als je de hele caravan inzeept, dan is de helft al ingetrokken voordat je het kan afspoelen. Indrogen veroorzaakt vlekken, dus houd het goed in de gaten.

Tip 2: Niet in de volle zon

Over vlekken gesproken: sommige reinigingsmiddelen zorgen voor vlekken als deze in aanraking komen met de volle zon. Als je de caravan wilt schoonmaken op een zonnige dag, zoek dan een plek in de schaduw. Bovendien is dit ook beter voor jezelf.

Tip 3: Was altijd van onder naar boven

Op deze manier ontstaat er geen traanvorming van het vuil op de lak van de caravan. Dat zou zonde zijn, want dan moet je dat zelfde stuk nog een keer wassen. Het is een logische gedachte om bovenaan de caravan te beginnen en naar beneden te werken, maar het is dus beter om van onder naar boven te werken.

Tip 4: Pas op met het gebruik van een hogedrukspuit

Met een hogedrukspuit kun je snel vuil van je caravan afspuiten, maar als je hem niet goed gebruikt kun je de caravan ook flink beschadigen. Zo kun je bijvoorbeeld water in je caravan spuiten terwijl de ramen gewoon dicht zitten of de lak beschadigen. Dat wil je natuurlijk niet, daarom raden we het af om een hogedrukspuit te gebruiken bij het wassen van je caravan. Gebruik liever een normale tuinslang. Wil je toch een hogedrukspuit gebruiken let dan goed op de waterdruk en houd de straal niet te dichtbij om beschadigingen te voorkomen.

Tip 5: Spoel de ramen goed af voordat je begint met wassen

Kunststof is erg gevoelig voor krassen en je wilt natuurlijk niet dat je kunststof ramen daar helemaal vol mee zitten. Spoel de ramen eerst af met water, zodat het vuil eraf is voordat je de ramen met een sopje schoon gaat maken. Zo voorkom je dat je ramen vol met krassen zitten na een wasbeurt.

Tip 6: Ga voor het wassen van het dak niet op het dak staan

Het is belangrijk om ook het dak van je caravan schoon te maken, maar op het dak van je caravan gaan lopen kan je duur komen te staan. Ga altijd op een trap naast de caravan staan zodat je het dak niet beschadigt.

 

Tip 7: Verwijder zwarte strepen met een speciale reiniger

Zwarte strepen zijn hardnekkig en helaas niet te voorkomen als je caravan buiten staat. Zwarte strepen ontstaan doordat regen met vuildeeltjes neerdalen op de lak. Wanneer de regendruppels naar beneden glijden ontstaan de strepen. Gebruik een speciale zwarte strepen reiniger om de zwarte strepen zonder hard te boenen te verwijderen.

Tip 8: Ga niet door de wasstraat

Het klinkt heel makkelijk: even met de caravan door de wasstraat en na 10 minuten komt die er weer schoon uit, maar het kan je caravan ook beschadigen. In de wasstraat heb je namelijk kans op krassen op je caravan en barsten in je kunststof ramen door de harde kracht van de borstels. Daarnaast is het ook goedkoper om zelf even met een sopje aan de slag te gaan. Het betekent natuurlijk niet dat je caravan direct vol krassen uit de wasstraat komt, maar we raden je aan om gewoon zelf de caravan schoon te maken.

 

Bron: Obelink

Website: https://www.obelink.nl/advies/caravan-schoonmaken-hoe-maak-ik-mijn-caravan-schoon.html