Verkoop nieuwe campers daalt

Voor het eerst sinds jaren is er een daling te zien in het aantal nieuw verkochte campers: met in 2022 tot en met oktober 2.056 exemplaren werden er 30 procent minder campers verkocht dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Bovag. Volgens kenners van de markt zijn leveringsproblemen van met name chips de belangrijkste oorzaak van de daling. Ook de verkoop van het aantal tweedehandscampers lijkt te stagneren. De vakhandel verkocht de eerste tien maanden 14.445 campers, zo’n 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Enorme piek

Volgens relatiemanager Annemieke Carpai van de NKC wijzen de cijfers erop dat de coronagekte voorbij is. “De markt heeft een enorme piek gehad en het lijkt erop dat de verkoop zich aan het normaliseren is”, zegt ze. De cijfers bevestigen dit. Er is dit jaar weliswaar sprake van een daling, maar het aantal campers dat de eerste tien maanden werd verkocht zit al bijna op het niveau van het hele jaar 2019, toen er 2.074 nieuwe campers werden verkocht. In 2018 waren dat er nog 1.978.

Inruilers

Ondertussen worstelt de camperbranche met de grillen van de markt. Hoewel Carpai vaststelt dat sommige bedrijven tijdens de coronapiek een wellicht te ruime voorraad gebruikte campers hebben aangelegd, hebben andere bedrijven nog altijd moeite om aan de vraag te voldoen. “Doordat we vanwege de tekorten aan chips mondjesmaat campers kunnen afleveren, hebben we ook minder inruilers”, zegt directeur Ralph ten Horne van Kampeercentrum Budel in Budel. “Leveringsproblemen zijn het grootste knelpunt. Sommige mensen wachten twee jaar op de aflevering en kiezen dan toch maar voor een caravan.”

Vrijheid

Toch ziet hij de toekomst rooskleurig in. “Nog een jaar, dan verwacht ik echt wel dat de problemen voorbij zijn. En de mensen hebben de vrijheid van het camperen ontdekt.” En daar is ook Carpai van overtuigd. “Camperen is en blijft hot. Daar komt bij: het camperen biedt de mogelijkheid om zelf te bepalen wat deze manier van reizen kost. Afstand, duur van de reis, de bestemming, je hebt alles zelf in de hand, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een vliegreis. In tijden van economische onzekerheid is dat een groot voordeel. Het camperen is niet meer te stoppen.”

 

Bron: NKC

Website: Alles over de camper bij Europa's grootste camperclub - NKC