Tweedehands caravan kopen, waar moet je op letten?

Je wilt een tweedehands caravan kopen, maar waar moet je nou op letten? Dat is een goeie vraag. Er zijn namelijk een hoop factoren waar u op moet letten.  U kent het wel, je ziet een caravan staan op Marktplaats die er schitterend uitziet op de foto's totdat u ook daadwerkelijk bij de caravan gaat kijken.. Soms koopt u namelijk door het enthousiasme iets wat uiteindelijk niet in orde is, of niet naar uw zin is. Daarom zijn er verschillende factoren waar u op moet letten bij het kopen van een tweedehands caravan. Wij hebben er een aantal op een rij gezet. 

 

Interieur:

  • Muffe schimmellucht, blijft muffe schimmellucht. Of het nou in de kussens, wanden of vloer zit. Ruikt het naar champignons, dan moet je wegwezen. Beetje bedompt kom wel weer goed. Helemaal als je een middagje flink ventileert en met de tapijtreiniger aan de slag gaat wat je kussens betreft.
  • Doen de rollo’s het goed? Wacht effe, rollo’s? Ja, die rol cassettes met én een muggenhor en verduistering. Onmisbaar in een caravan. Je kunt ze vervangen als ze stuk zijn, maar mooier is natuurlijk als ze gewoon werken.
  • Doet al ’t technische spul het? Lampen, stopcontacten, de verwarming, waterpomp, kranen en afvoer. Hoe ziet de koelkast er uit (altijd met open deur stallen) en het toilet + cassette?
  • Wat is de staat van de wanden, kasten, banken? Let goed op de hoeken. Druk ze even in, het kan zijn dat er vocht achter zit. Check ook het hang- en sluitwerk van je kasten.

Exterieur:

  • Uiteraard kijk je naar de beplating, zitten er geen grote beschadigingen op? Is de kitrand nog in orde? De disselbak netjes? Wij hadden zelf een flinke scheur, maar dat losten we op met polyester repareer.
  • De banden: Je kunt de leeftijd van de banden bepalen aan de hand van de DOT-code. Dit is een code die bestaat uit het weeknummer en het jaar van productie. 

Bijvoorbeeld DOT-code 4710: geproduceerd in week 47 van 2010. Het advies voor caravans is om elke zes jaar je banden te vervangen, zeker omdat ze veel stil staan.

  • Doen alle ramen en deuren het naar behoren? Geen barsten? Zijn de rubbers ook nog soepel?
  • Zitten de zogenaamde rangeergrepen goed vast? Hiermee zet je de caravan op zijn plek. En loopt de tentrail nog mooi soepel? Het zou jammer zijn als je voortent niet lekker op je caravan ‘glijdt’ als je in een hoosbui dat ding staat op te zetten.
  • Check je chassis op roest en scheuren.
  • Draaien de uitdraaisteunen soepel uit? Het neuswiel ook?
  • Je wilt echt dat de staat en werking van de stabilisatorkoppeling in orde is, de koppeling zorgt er voor dat de caravan goed aan je auto vast blijft zitten (wel zo handig voor een fijn verloop van je vakantie) en de stabilisator dat hij niet gaat slingeren.  Als je daar toch staat, check dan gelijk je oplooprem door ‘m in te duwen in de richting van je caravan. Gaat dit zonder (al te veel) weerstand, dan is deze aan vervanging toe.