Caravan klaar maken voor winterstalling

Bron: Kampeermeneer

Website: https://www.kampeermeneer.nl/caravanstalling-tips/

 

Moet je de caravan wel of niet ventileren in de stalling?

 

Dit is een vraag waar de meningen enorm over verschillen. De één zegt nee dit is niet nodig en je krijgt er stof en ongedierte voor terug, de ander zweert erbij. Condens ontstaat wanneer vochtige lucht afkoelt en er verschillen zijn in temperatuur tussen binnen de camper/caravan en buiten in de caravanstalling. Condens wil je voorkomen want dit kan schimmel veroorzaken. Ik ben dus een voorstander van ventileren, maar doe het wel slim:

  1. Ventilatieroosters: moderne caravans hebben vaak ingebouwde ventilatieroosters. Zet deze in de stalling open. Dan hoef je geen ramen open te zetten.
  2. Zet ramen open: zet twee van de ramen of het dakluik van de camper of caravan tegen elkaar open maar doe er een hor voor. Als je de hor gebruikt kan er geen ongedierte naar binnen komen.
  3. Koelkast op een kier: maak de koelkast goed droog en laat de deur of klep op een kier staan. Zo voorkom je condens en vieze luchtjes. Zelf doe ik er altijd een handdoek tussen.
  4. Gebruik geen vochtvreters: sommige mensen zweren erbij, een vochtvreter in de stalling. Als je de ramen of ventilatieroosters open hebt dan is een vochtvreter niet nodig en zou zelfs juist vocht aantrekken van buitenaf.
  5. Kussens omhoog:  Heb je losse kussens op de bankjes liggen zet deze dan op hun zijkant en zet de bankjes open. Zo kan het goed luchten.
  6. Open toilet -en kastdeuren: zo voorkom je dat het toilet of de kast een muffe geur krijgen omdat ze zo ook gelucht worden. Niet vergeten ze weer dicht te doen als je de caravan na het seizoen weer ophaalt.

 

Grote schoonmaak voordat je naar de caravanstalling gaat

Sommige mensen vinden het overdreven om de caravan of camper schoon te maken voordat deze naar de caravanstalling gaat. Maar als je jezelf in het voorjaar wat werk wilt besparen kun je hem beter nu schoonmaken voordat hij de stalling in gaat dan over een half jaar. Met deze schoonmaak tips hou je jouw kampeervriend schoon en mooi.

 

 

  1. Binnen afnemen: neem binnen alle oppervlakken, kastjes, de keuken en het sanitair af met een vochtige doek en een sopje met allesreiniger. Zo zorg je er voor dat er geen stof meer ligt en dat alle kruimels zijn verdwenen.

8/ Buiten poetsen: gedurende het kampeerseizoen gaat er viezigheid op de buitenkant van de caravan, camper of vouwwagen zitten. Het is het beste om dit zo snel mogelijk schoon te maken maar doe het zeker voordat hij voor de winter naar de stalling gaat. Anders is het vuil in het voorjaar een stuk lastiger schoon te maken.

Bij de kampeerwinkel zijn speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen. Wil je het jezelf makkelijk maken dan kun je bij sommige wasstraten ook met de caravan er doorheen rijden. Laat er dan meteen ook een waxlaag opspuiten zodat het vuil niet meer zo makkelijk hecht. Deze wasstraten zijn er niet heel veel van, maar misschien zit er één in de buurt van jouw caravanstalling?

  1. Alles drogen: zorg ervoor dat alles goed droog is nadat je het hebt schoongemaakt voordat de caravan of camper de caravanstalling weer in gaat. Zo voorkom je dat de luchtvochtigheid hoog blijft terwijl hij in de stalling staat, en daarmee condens.
  2. Caravanhoes?: Wil je voorkomen dat je in het voorjaar opnieuw flink moet poetsen dan kan een caravanhoes een slimme zet zijn. We schreven eerder al waar je op moet letten als je een  caravanhoes aan gaat schaffen. 

Ruim de caravan uit voordat hij naar de stalling gaat

  1. Alle eten er uit: haal al het eten uit de caravan, camper of vouwwagen als hij gaat overwinteren in de stalling. Laat je het er in liggen dan trekt dat ongedierte aan. Dan kampeer je straks niet meer alleen met jouw gezin maar met meerdere gezinnen.
  2. Gasflessen er uit: bij de meeste caravanstallingen is het vanwege de verzekering niet toegestaan om de gasflessen in de caravan te laten staan. Haal deze er dus uit en berg ze thuis op of in de speciale ruimte van de stalling.
  1. Plastic zakje om gasdrukregelaar: doe een plastic zakje om de gasdrukregelaar en doe daar weer een elastiekje om. Zo kan er geen stof of viezigheid in je gasslangen komen.
  2. Haal de accu er uit: heeft je caravan een caravan mover? Haar dan de mover accu en de huishoudaccu er uit gedurende de winter. Je kunt deze gedurende de winter aan de druppellader leggen of zelf één keer in de twee maanden ongeveer geheel opladen.

 

Zo blijft alles heel

Als de caravan of camper lang stil staat kan er hoe stom het ook klinkt door het stilstaan va alles kapot gaan. Maar met een beetje onderhoud voordat hij de stalling in gaat kun je een hoop gemier voorkomen.

  1. Talkpoeder: doe talkpoeder op deurrubbers en haal de ruitenwissers er bij de camper af. Het talkpoeder zorgt ervoor dat de rubbers niet uitdrogen.
  2. Volle tank: zorg er bij een camper voor dat de dieseltank vol zit. Daarmee voorkom je dat er zich condens in de tank gaat vormen, wat weer voor veel andere narigheid kan zorgen.
  3. Grafietpoeder in de sloten: spuit een beetje grafietpoeder in de sloten om te voorkomen dat de sloten straks erg stroef gaan of helemaal niet meer in beweging te krijgen zijn. Gebruik geen kruipolie of siliconenspray om dat dit de mechaniek van het slot kan aantasten.
  4. Bandenspanning: zorg dat de bandenspanning goed is voordat de camper, caravan of vouwwagen naar de stalling gaat. De bandenspanning mag ongeveer één á twee bar boven de adviesdruk zijn. Je kunt dit makkelijk zelf thuis doen met een bandenspanningsmeter. Dat scheelt weer een rit langs het tankstation. Zo blijven je banden in goede vorm ook als er door het stil staan lucht uitloopt.

Laatste winterslaap check voor de stalling

  1. Tanks leeg? Zijn alle tanks met schoon water, afvalwater en het chemische toilet leeg? Zorg dat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. Ook het chemisch toilet moet natuurlijk leeg zijn want dat kan een behoorlijke stank achterlaten.
  2. Leidingen leeg? Draai het kraantje open en laat deze helemaal leeg lopen zodat de leidingen echt leeg zijn en niet kunnen bevriezen in de caravanstalling.
  3. Handrem eraf: in de stalling als je de caravan of camper voor maanden laat staan is het beter om de handrem niet te gebruiken. Ik heb me laten vertellen dat de remmen dan door viezigheid en roest vast kunnen komen te zitten. In de meeste stallingen heb je een vlakke ondergrond en kan hij gewoon zo blijven staan. Wil je toch meer zekerheid gebruik dan de gele kegs of draai de poten uit als dat is toegestaan.
  1. Verzekering: Check je  caravanverzekering. Niet alle stallingswijzes worden door iedere caravanverzekering gedekt. Staat je caravan bijvoorbeeld in het buitenland in de stalling of bij je thuis onder het afdak dan is dat niet altijd verzekerd. Een caravanverzekering vergelijken en opnieuw afsluiten kan altijd nog. 

 

Klaar voor de stalling!

Heb je de hele lijst met 19 tips voor de caravanstalling afgewerkt dan is het tijd om voor de winter afscheid te nemen van jouw kampeervriend. Je caravan, camper of vouwwagen zal je missen, maar staat veilig en schoon in de stalling te wachten op een nieuw kampeerseizoen dat gaat komen.